Ciekawie o pellecie
Pellet - Ekologiczne paliwo z przyszłości
01.07.2024
Pierwszą i najważniejszą zasadą, jaką powinni kierować się użytkownicy pieców na pellet to sprawdzenie, jaki rodzaj tego paliwa jest do niego zalecany. Informacje na ten temat znajdują się na tabliczce znamionowej, a o radę, gdzie najbliżej i najlepiej taki pellet kupić warto zapytać fachowca, który kocioł montuje. Będzie on też wiedział, jak odczytać kolejne symbole na etykiecie, wytłumaczy, na jakie czynniki zwrócić uwagę przy pierwszych dozowaniach paliwa i jakich efektów można się spodziewać.
Jak wybrać dobry pellet?
Drugą ważną sprawą jest nie dać się skusić okazjom, promocjom, ofertom specjalnym i innym tego typu zdarzeniom handlowym. Najlepiej kupować pellet certyfikowany uznanych producentów. Jest on droższy, bo taki certyfikat sporo kosztuje, ale daje gwarancję, że kocioł będzie działał prawidłowo. Najpewniejsze są zakupy pelletu w oryginalnych workach z odpowiednimi emblematami. Są one powtarzalne na każdym z nich, zawierają informacje o producencie i klasie produktu.
Najlepszy pellet bez dodatków!
Bywa tak, że klient indywidualny nie do końca jest zorientowany, jak ten pellet do jego kotła powinien wyglądać i daje się skusić „okazjom”, w których oferowany jest pellet dłuższy (12 mm) – przeznaczony dla przemysłu. Albo ciemniejszy, co świadczyć może o jego zanieczyszczeniu, gdzie obok drewna znajdują się niepożądane składniki.
To widać – kolor i pył
Po sprawdzeniu etykiet na worku z pelletem powinno się także dokładnie obejrzeć sam pellet. Nawet ten dystrybuowany w workach może być źle przechowywany, a przez to stracić swoja wartość. Klienta powinny zaniepokoić nie tylko nienaturalny kolor granulek (nie jest ważne, czy jest ciemny, czy jasny, bo to może wynikać np. z użytego surowca czy procesu technologicznego), ale również zbyt duża ich łamliwość, a przez to obecność drobin i pyłu. Uwaga – ten ostatni jest szczególnie niepożądany – zanieczyszcza pomieszczenie, w którym przechowywany jest pellet, może wnikać do organizmu osoby obsługującej zasobnik, ulegać niekontrolowanemu spaleniu.
Jak wybrać dobry pellet?
Drugą ważną sprawą jest nie dać się skusić okazjom, promocjom, ofertom specjalnym i innym tego typu zdarzeniom handlowym. Najlepiej kupować pellet certyfikowany uznanych producentów. Jest on droższy, bo taki certyfikat sporo kosztuje, ale daje gwarancję, że kocioł będzie działał prawidłowo. Najpewniejsze są zakupy pelletu w oryginalnych workach z odpowiednimi emblematami. Są one powtarzalne na każdym z nich, zawierają informacje o producencie i klasie produktu.
Najlepszy pellet bez dodatków!
Bywa tak, że klient indywidualny nie do końca jest zorientowany, jak ten pellet do jego kotła powinien wyglądać i daje się skusić „okazjom”, w których oferowany jest pellet dłuższy (12 mm) – przeznaczony dla przemysłu. Albo ciemniejszy, co świadczyć może o jego zanieczyszczeniu, gdzie obok drewna znajdują się niepożądane składniki.
To widać – kolor i pył
Po sprawdzeniu etykiet na worku z pelletem powinno się także dokładnie obejrzeć sam pellet. Nawet ten dystrybuowany w workach może być źle przechowywany, a przez to stracić swoja wartość. Klienta powinny zaniepokoić nie tylko nienaturalny kolor granulek (nie jest ważne, czy jest ciemny, czy jasny, bo to może wynikać np. z użytego surowca czy procesu technologicznego), ale również zbyt duża ich łamliwość, a przez to obecność drobin i pyłu. Uwaga – ten ostatni jest szczególnie niepożądany – zanieczyszcza pomieszczenie, w którym przechowywany jest pellet, może wnikać do organizmu osoby obsługującej zasobnik, ulegać niekontrolowanemu spaleniu.